Хочу изучать в Чехии журналистику, маркетинг, PR, СМИ. Часть 1.

Сегодня такие специальности как  PR, маркетинг, СМИ, журналистика, медиакоммуникации и др. являются престижными и востребованными специальностями не только в Украине, но и в Европе. Получив образование в данном направлении в Чехии, по окончании вуза вы получите диплом, который будет признаваться в Европе.

По данным направлениям можно найти специальности как в государственных, так и в частных вузах Чехии.

Карлов университет, Институт коммуникационных исследований и журналистики, Факультет социальных наук, сайт тут. Здесь можно изучать такие направления как: Медиа исследования (СМИ) (Mediální studia), журналистика (Žurnalistika), маркетинговая коммуникация и пиар (Marketingová komunikace a PR). Поступать можно на бакалавриат и магистратуру. На специальности Медиа исследования (СМИ) можно учиться на докторантуре.

Длительность обучения на программах бакалавриата – 3 года, магистерских -2 года, докторантуре —

Как правило, крайний срок подачи заявок на эти программы – конец февраля (докторантура – до конца апреля). Вступительные экзамены проходят в начале июня (докторантура – во второй половине).  Процесс поступления состоит из двух этапов – письменного (в форме теста) и устного.

Для поступления на программу бакалавриата нужно сдать тест по иностранному языку(английский, немецкий, французский, испанский, русский, итальянский) и общий тест на знание культурно и политической ситуации + знание чешского языка.

Список рекомендованной литературы:

Burton, G. – Jirák, J. (2001) Úvod do studia médií. Brno: Barrister & Principal  (obor Mediální studia)

Jirák, J.  – Köpplová, B. (2003) Média a společnost. Praha: Portál

Ruß-Mohl, S. (2005) Žurnalistika. Praha: Grada (obor Žurnalistika)

Dějiny českého novinářství a českých novinářských spolků (2002) Praha: SÚA

Kvaček, R.(2002) České dějiny II. Praha: SPL — Práce

Časopisy a periodika zaměřená na problematiku médií (např. Marketing a Média, Strategie…)

Internetové portály věnující se médiím (např. www.ceskamedia.czwww.mediar.czwww.louc.cz www.mam.cz, atd.)

Internetové portály mediálních organizací a institucí (ČT, ČRo, RRTV, Syndikát novinářů ČR, Rada pro reklamu, apod.

Пример заданий при поступлении на бакалавриат на журналистику здесь, на маркетинговую коммуникацию и пиар здесь.

Пример теста по английскому языку:

  I. Gramatická část:

  Přečtěte si větu a v odpovědním listu označte křížkem správnou variantu A, B, C nebo D.

  1     If I  ….. you,  I would try again.

  A)  had been                B)   hadn´t been             C)   were                      D)   would be

  2     I wish I ….. a car. It would make life so much easier these days.

  A)  have                       B)   had                        C)   would have              D)   had had

  3     He saw the plane ….. into the sea when its engines failed.

  A)  to crash                  B)   crash                      C)   to have crashed        D)   to be crashed

  4     Do you think we ….. stay?

  A)  should have             B)   should                    C)   ought                     D)   have

  5     I couldn’t sleep ….. very tired.

  A)  although I was          B)   despite I was            C)   even though being    D)   in spite I was

  6     I ….. the plane would be 30 minutes late.

  A)  am telling                B)   was told                  C)    told                        D)   have been telling

  7     Last month she said she ….. come to see me the next day.

  A)  will                             B)  would                     C)  would have                 D) will be able to

  8     I asked her why ….. .

  A) she was upset            B) was she upset             C) she upset                  D)   is she upset

  9     Dylan ….. just as Annie was sitting down to a hurried meal.

  A)  arrived                   B)   has arrived              C)   arrives                    D)   was arrived

10      La Tomatina, ….. takes place in Spain each summer, is the world´s largest food fight.

  A)  (-)                          B)   which                     C)   that                        D)   where

II. Lexikální

  Přečtěte si větu a v odpovědním listu označte křížkem správnou variantu A, B, C nebo D.

11     In order to ….. with his studies he worked through the summer.

  A)  take on                   B)   catch on                  C)   catch up                  D)   take up

12     You must take ….. account the financial benefits of the scheme.

  A)  into                        B)   out                         C)   from                       D)   over

13     The manager did not offer him the job because of his untidy ….. .

  A)  sight                       B)   look                       C)   presence                D)   appearance

14     ….. from anything else, she is always late for work.

  A)  Not only                  B)   As well                    C)   Apart                      D)   Except

15     A: "You don´t really like Wagner´s music, do you?"  B: "No, I simply can´t ….. it."

  A)  stand                      B)   support                   C)   do                          D)   resist

  IIIa. Textová část:

  Přečtěte si následující text a v odpovědním listu označte křížkem správnou variantu A, B, C nebo D.

  Good press photographers must have an ‘eye’ for news, (16) ….. journalists must have a ‘nose’

  for a good story. They must be able to interpret a story and decide rapidly how they can take (17)

  ….. of the best opportunities to take pictures. The most difficult part of a press photographer’s

  job is that he or she has to be able to (18) ….. a complicated situation with just one photograph.

  They rarely have second (19) ….. and must be able to take the required (20) ….. very quickly.

  Indeed, speed is essential — if the photographers are not ready for the printing deadline,  they are unlikely    

  to be of any (21) ….. .

  

 16

  A)  alike                       B)   similar to                 C)   exactly                    D)   just as

  17

  A)  profit                      B)   benefit                   C)   gain                        D)   advantage

  18

  A)  draw up                  B)   put out                   C)   sum up                   D)   turn out

  19

  A)  chances                  B)   occasions                C)   possibilities              D)   moments

  20

  A)  image                     B)   shot                       C)   scene                     D)   illustration

  21

  A)  role                        B)   gain                        C)   employment            D)   use

IIIb. Textová část:

Přečtěte si následující text, vyberte chybějící věty nebo části vět z nabídky pod textem a v odpovědním listu označte křížkem správnou variantu A, B, C nebo D.

From time to time the present age is criticised, (22) ….. strictness of earlier periods.

Such charges are (23) ….. is most of the same kind of criticism that is common to every generation of man's history. They have been repeated ever since man began to strive consciously (24) ..… of his undisciplined impulses. One need only to consult the men of the present generation and the still living representatives of the past generation, (25) ….. of our time.
22-25

A)  as crude and as groundless as

B)  for other ends than the momentary gratification

C)  as if its corruption contrasted with the moral

D)  to be assured that bad conduct at school is not characteristic

IIIc. Textová část:

V očíslovaných větách následujícího textu jsou podtrženy čtyři výrazy. Z každé čtveřice výrazů vyberte jeden, který je třeba opravit, aby věta byla správně. Zvolenou odpověď označte v odpovědním listu křížkem.

(26From archaeological evidence, we know that the Egyptians were highly organized, civilized, and skillfully  in using crafts. (27) For example, the Egyptians may used copper as early as 5,000 years before Christ. (28) All Middle East people believed in life after death, but the Egyptians of ages past carried this idea further than any ancient civilization. (29) Not only did the Egyptians preserve the dead bodies of important people, but they also buried with the dead person   every which object he might possibly use in an afterlife. (30) The funerals of Egyptian rulers were spectacular – while in Mesopotamia kings were regarded as the servants of the gods, in Egypt the pharaoh was thought he was divine.

 

26            A) From                 B) highly organized             C) skillfully                            D) in using            

27            A) the                    B) may used                         C) as early as                        D) before Christ

28            A) believed in      B) carried                             C) further                             D) any ancient civilization

29            A) did the Egyptians preserve                          B) with the dead person   C) every which object

D) might possibly

30            A) while                 B) were regarded as           C) of the gods                      D) he was

 

I. gramatická část

II. lexikální část

III. textová část a)

III. textová část b)

III. textová část c)

1

C

11

C

16

D

22

C

26

C

2

B

12

A

17

D

23

A

27

B

3

B

13

D

18

C

24

B

28

D

4

B

14

C

19

A

25

D

29

C

5

A

15

A

20

B

 

 

30

D

6

B

 

 

21

D

 

 

 

 

7

B

 

 

 

 

 

 

 

 

8

A

 

 

 

 

 

 

 

 

9

A

 

 

 

 

 

 

 

 

10

B

 

 

 

 

 

 

 

 

                     

Продолжение здесь.

 

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +1 (from 1 vote)
Хочу изучать в Чехии журналистику, маркетинг, PR, СМИ. Часть 1., 9.5 out of 10 based on 2 ratings

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Запись опубликована в рубрике образование за рубежом, Чехия с метками , , , , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.